Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a exclus vineri posibile negocieri cu SUA cu privire la programele nuclear şi de rachete balistice ale Iranului şi i-a îndemnat pe iranieni să reziste presiunii americane, potrivit Reuters. "Sancţiunile brutale ale Americii împotriva Iranului au scopul de a ne prăbuşi economia ...

Obiectivul lor este de a ne limita influenţa în regiune şi de a opri dezvoltarea rachetelor noastre şi a capacităţilor nucleare", a spus Khamenei într-un discurs transmis în direct de televiziune. "Sprijinindu-ne pe capacităţile noastre naţionale şi reducând dependenţa noastră de exportul de petrol, toate acestea ne vor ajuta să rezistăm presiunii Americii", a spus ghidul suprem iranian.

Relaţiile dintre Teheran şi Washington s-au deteriorat de când preşedintele american Donald Trump a retras SUA în 2018 din pactul dintre Iran şi cele şase mari puteri mondiale în virtutea căruia Teheranul a acceptat să-şi limiteze programul său nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale.

SUA au reimpus după aceea sancţiuni care au redus brusc exporturile de petrol ale Teheranului.

Washingtonul a declarat că doreşte ca Teheranul să negocieze un acord mai extins pentru a restricţiona în continuare activitatea nucleară a Iranului şi dezvoltarea programului său de rachete, precum şi de a limita influenţa regională a Republicii Islamice.AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)