Iranul este "în principiu" pregătit să plătească despăgubiri Ucrainei pentru avionul de pasageri doborât accidental de armata iraniană la 8 ianuarie a.c., a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, citat de DPA. "Am consimţit, în principiu, dar problema necesită foarte mult timp", a declarat un purtător de cuvânt al MAE iranian, Abbas Mousavi, pentru agenţia de presă Irna.

El a adăugat că urmează să fie stabilită data exactă a plăţilor şi rămân mai multe aspecte tehnice şi juridice de examinat şi de discutat.

Un Boeing 737 al Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborât de forţele antiaeriene iraniene după decolare la 8 ianuarie, toate cele 176 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa.

Iranul a evocat iniţial probleme tehnice în producerea accidentului, dar ulterior a recunoscut că avionul de linie a fost doborât accidental pe fondul tensiunilor crescute cu forţele americane din Irakul vecin. În raportul său final asupra accidentului la jumătatea lunii iulie, Agenţia de aviaţie iraniană a menţionat o "eroare umană", motivând că un sistem radar defect a cauzat probleme de comunicare cu unitatea militară responsabilă.

Iranul a trimis cutiile negre ale cockpitului avionului în Franţa, unde acestea sunt în prezent analizate de autorităţile franceze de securitate aeriană.AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)