Uniunea Europeană este nerăbdătoare să înceapă cooperarea cu noul preşedinte al SUA, Joe Biden, în probleme precum combaterea pandemiei sau a schimbărilor climatice şi speră că summitul G20 de la sfârşitul acestei săptămâni va fi ''un nou început pentru multilateralism'', potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată vineri de agenţia EFE. ''În timp ce Statele Unite, până în prezent, au refuzat să se angajeze în aceste chestiuni, acum sunt foarte încurajată că situaţia se va schimba odată cu noul preşedinte ales'', Joe Biden, a mai spus şefa executivului comunitar, vorbind la o conferinţă de presă.

Deşi la acest summit din partea SUA va participa preşedintele în exerciţiu Donald Trump, Washingtonul va sprijini concluziile comune în chestiunea schimbărilor climatice, ceea ce va permite revenirea la consensul rupt în anul 2019.

Pe de altă parte, UE le va cere partenerilor din G20 o sporire a eforturilor economice pentru a asigura şi statelor sărace acces la vaccinuri şi tratamente împotriva COVID-19. ''Obiectivul este să cumpărăm două miliarde de doze (de vaccin) pentru statele cu venituri medii sau reduse'', a precizat preşedinta Comisiei Europene, menţionând că din contribuţia financiară de 1,8 miliarde de dolari făcută până în prezent pentru proiectul Covax, 800 de milioane de dolari reprezintă finanţarea oferită de UE. Însă pentru această iniţiativă este nevoie în total de circa 5 miliarde de dolari, fără a lua în calcul finanţarea suplimentară necesară pentru testare şi tratamente, estimată la 38 de miliarde de dolari, din care sunt disponibile în prezent doar 4 miliarde, a adăugat Ursula von der Leyen.

Diferenţa de 37,2 miliarde de dolari de care mai este nevoie pentru a acoperi nevoile economiilor cele mai puţin dezvoltate probabil că ''pare mult, dar nu este dacă facem comparaţie cu costul acestei pandemii'', consideră preşedinta Comisiei Europene.

Tot ca o susţinere a multilateralismului, ea a apreciat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trebuie să joace un rol primordial şi de asemenea ''să înveţe lecţiile acestei crize şi să-şi sporească eficacitatea''.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din OMS, acuzând această organizaţie că a eşuat în combaterea pandemiei de COVID-19 şi că ar fi o marionetă a Chinei.

Decizia ar urma să fie efectivă din 6 iulie 2021, dacă nu va fi revocată de Joe Biden.

AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Florin Ştefan, editor online: Simona Aruştei)