Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a deschis vineri calea spre transformarea fostei catedrale creştine Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, revocând actualul său statut de muzeu, a anunţat presa din această ţară, citată de agenţiile de presă internaţionale.

Consiliul de Stat turc a aprobat cererea înaintată de mai multe asociaţii, anulând astfel o decizie guvernamentală ce data din 1934 şi care conferea bazilicii Sfânta Sofia statutul de muzeu, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

Consiliul de Stat a analizat acea cerere pe 2 iulie, iar decizia sa urma să fie anunţată într-un interval de 15 zile.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care îşi încoronau împăraţii în interiorul acestei catedrale, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul.

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453, catedrala a fost transformată în muzeu în 1934 de preşedintele tinerei Republici laice a Turciei, Mustafa Kemal, care a dorit "să o ofere umanităţii".

Mai multe ţări, mai ales Rusia şi Grecia, care monitorizează cu atenţie soarta patrimoniului bizantin din Turcia, dar şi Statele Unite şi Franţa, au avertizat autorităţile de la Ankara în legătură cu proiectul de transformare a Sfintei Sofia în lăcaş de cult musulman, o măsură pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un politician conservator islamist, o susţine de mai mulţi ani.

Preşedintele Erdogan va susţine o alocuţiune publică vineri seară în care va vorbi despre decizia de vineri a Consiliului de Stat.

Potrivit biroului său de presă, preşedintele Turciei va rosti acest discurs în jurul orei locale 21:00 (18:00 GMT).

AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)